Guinea Pig Hastalıkları
Çoğu evcil hayvan insanlar gibi farklı hastalıklara yakalanabilir ve bu hastalıklardan ciddi şekilde etkilenebilirler. Ne kadar iyi bakarsanız bakın bazen evcil hayvanlarınızın hastalanmasının önüne geçemezsiniz. Evlerimizde baktığımız en sevimli hayvanlardan birisi de guinea piglerdir. Dilimize Gine domuzu olarak çevirdiğimiz bu evcil hayvan, sevimli bir fare türüdür. Peki, guinea pig hastalıkları nelerdir? Guinea pig hastalıkları insanlara geçer mi? Guinea pig hastalık belirtileri nelerdir?
Evcil hayvanınızın sağlıklı olmasını istiyorsanız guinea pig hastalıkları ve tedavisi nedir hızlıca öğrenebilirsiniz. Bu şekilde hayvanınızın çok daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Guinea pig hayvanlarında en çok görülen hastalıklar farklılık gösterir. Bazen belirtiler bile tamamen farklılık göstereceği için hangi hastalığın olduğunu anlamak zaman içinde zor olabilmektedir.
Bu yazımıza sizlere guinea pig hastalıkları hakkında bilgi vereceğiz. Bu hastalıklar neler, belirtileri neler nasıl tedavi edilir öğrenmek için yazımıza göz atmanız yeterli olacaktır. Evcil hayvanınız ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi sizin için derlediğimiz yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Yaygın Guinea Pig Hastalıkları Nelerdir?
Guniea pig evlerde bakılan fare türleri arasında yer alır. Evcil kobay hayvanı olarak da bilinen bu hayvanlar görünüm olarak ise hamster türlerine benzer. Oldukça sağlıklı olan bu hayvanların bazı sağlık sorunları olabilir.
Guinea pig hastalıkları için en çok görülen nedenler arasında sağlıksız beslenme, diş hastalıkları, yaşlanma, uygunsuz bakım ve yaralanma gibi sebepler yer almaktadır. Bazı virüslerin neden olduğu hastalıkların gine domuzlarında görülmesinin sebebi ortak yaşam alanlarıdır. Bir arada yaşayan gine domuzlarında bu tarz hastalıklar genellikle bulaşıcıdır.
Örnek olarak tümör hastalıkların genç kobaylarda görülmesi pek mümkün değildir. Bağırsak parazitleri de guinea pig hastalık çeşitleri arasında çok yer almaz. Bu hastalıkların tedavisi ise diğer hayvanların tedavisine göre çok daha zor olabilir.
Gine domuzlarının sağlığını korumak için ise dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Hayvanların iyi bakılması ise en büyük koruyucu etken olacaktır. Gine domuzları hastalıkları nelerdir öğrenmek için yazımıza göz atabilirsiniz.
Antibiyotikler
Kobaylar çok hassas olan hayvanlardır. Özellikle antibiyotik etkilerine karşı oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Bu kadar hassas olmaları da birçok hastalığa neden olabilmektedir. Bu etkilerin ana nedeni doğrudan bir ilacın etkisi olabildiği gibi hayvanın bağırsaklarında yaşayan parazitlerin etkisi nedeni ile de ortaya çıkabilir.
Hastalıklara en çok neden olan antibiyotik çeşitleri arasında ise penisilin, ampisilin, linkomisin, klindamisin, eritromisin, vankomisin, tilosin, tetrasiklin ve klortetasiklin gibi çeşitler yer almaktadır. Antibiyotik kaynaklı guinea pig hastalık türlerinin ana sebebi arasında da bunlar yer alır.
Hayvanların derisinde kullanılan ve antibiyotik içeren merhemler de evcil hayvanınızda sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu antibiyotikleri alan hayvanlarda ise çeşitli hastalık belirtileri görülebilir. Guinea pig hastalık belirtileri arasında iştahsızlık, ishal, vücut sıcaklığında düşüş ve dehidrasyon gibi belirtiler sıklıkla görülür.
Eğer antibiyotiğe karşı hassas olan hayvanlara antibiyotik verilmeye devam ederse ölümü çok kısa sürede gerçekleşebilir. Bu nedenle bu konuda çok dikkatli olunması gerekir. Evcil hayvanınızın yetersiz beslenmesi ve C vitamini eksikliği olması durumunda da evcil hayvanınızın hastalığı daha çok artabilir. Bazı durumlarda ise antibiyotiklere karşı bir tepki göstermeyen gine domuzlarının bile aniden ölmesi gibi sorunlarla karşılaşabilir.
Evcil hayvanınızın sorun yaşamaması için veterinerinize götürerek dışkısını teşhis etmesi ile antibiyotiğe karşı bir etkisi olup olmadığı görülebilir. Guinea pig hastalık belirtileri ile hayvanınızın sorunlarını net biçimde ortaya çıkartabilir, tedavi sürecini doğru biçimde ilerletebilirsiniz.
Bu gibi bir hastalıkla karşılaşılması durumunda tedavi yöntemi olarak ise ilacın kesilmesi yöntemi uygulanır. Veterineriz size belirtmediği sürece evcil hayvanınız üzerinde antibiyotik kullanmanız doğru bir tercih olmayacaktır. Eğer kullanması gerekiyorsa bu durumda ise takibinin düzenli aralıklar ile doğru biçimde yapılması gereklidir. Eğer antibiyotik kullanımı sırasında hayvanınızda ishal olursa bu durumda hemen veterinere görüşmeniz gereklidir.
Sindirim Sistemi Hastalıkları
Evcil hayvanlarda sık görülen guinea pig hastalıkları arasında sindirim sistemi hastalıkları da yer alır. Kobaylarda sindirim hastalıkları görülmesinin en büyük sebebi yanlış beslenme ve enfeksiyon hastalıklarıdır. Sık görülen sindirim sistemi hastalıkları arasında ise ishal yer alıyor.
İshal
Kobayların ishal olması sık görülen sorunlardan birisidir. Bunun en büyük sebepleri arasında ise bakteri, virüs ve parazit türleri yer alır. Bu gibi zararlı maddeler kobaylarda ishale neden olabilir.
Evcil hayvanınızın sindirim sistemi sorunları yaşadığının belli başlı belirtileri vardır. Guinea pig hastalıkları belirtileri arasında ishal, kilo kaybı, enerji kaybı, iştahsızlık ve dehidrasyon gibi belirtiler yer alır. Bu belirtilerin görüldüğü evcil hayvanlarda aniden ölüm meydana gelebilir.
Diğer evcil hayvanlarda ise farklı belirtiler görülebilir. Bu belirtiler arasında kaba kürk manto, anal bölgenin etrafındaki kürkün lekelenmesi, kambur duruş, dışkıda gevşeklik, dehidrasyon, donuk gözler, karında ağrı, ateş ve düşük vücut ısısı gibi belirtiler görülür.
Evcil hayvanınızın ishale yakalanmasında ise tedavi yöntemleri tercih edilir. Kaba yemi artırmak, yiyeceklerde tahılları ve şekerleri azaltmak gibi yöntemler ishale gelen yöntemler arasında yer almaktadır. Gine domuzlarınızın yemine fazla saman eklemek de ishale iyi gelen yöntemler arasında yer almaktadır.
Evcil hayvanınızdaki ishale gelen diğer şey ise probiyotik kullanımıdır. Probiyotikler sindirim sistemindeki bakterilerin sağlıklı biçimde dengelenmesine yardımcı olan bir besin türüdür. Bu noktada evcil hayvanınızın çok su içmesi de çok önemli bir konudur. Kobayınızın yeterli su içmediği durumlarda veterineriniz hayvanınıza enjeksiyon yolu ile ek sıvı verebilir. Guinea pig hastalıkları ve tedavisi için antibiyotiklerin gerekli görülen zamanlarda kullanılması yeterli olacaktır.
Evcil hayvanınızda bu tarz sorunlar olması durumunda mutlaka veterinerinize danışmalı ve tedavisi dikkatle yapmalısınız.
Diş Hastalıkları
Evcil hayvanlarda görülen hastalıklardan bir diğeri ise diş hastalıklarıdır. Gine domuzlarında çiğneme ve yutma gibi sorunlar yaşanması durumunda salyalar akabilir. Bunun nedeni ise dişlerin yanlış biçimde konumlandırılmasından kaynaklanmaktadır. Dişlerin yanlış biçimde konumlandırılması ise genellikle kalıtsal bir sorundur. Bunun dışında çeşitli yaralanmalar, C vitamini eksikliği ve bazı minerallerin eksik alınması da dişlerin yanlış dizilmesine neden olabilir.
Dişler ve çenelerin düzgün olmaması durumunda dişler aşırı büyüyerek hayvanların çiğnemesini zor hale getirir. Diş hastalıkları kilo kaybı, ağızda kanama ve diş köklerinde sinüs enfeksiyonlarına neden olacak apselere yol açar. Bu tür hastalıklar yaygın olan guinea pig hastalıkları arasında yer almaktadır.
Eğer gine domuzunuzun ağzından salyalar akıyorsa mutlaka veterinere gitmeniz gereklidir. Bu sorunlarda ağzın önündeki dişlerde ise bir sorun görülmez; arkadaki azı işlerinde daha çok bu sorun görülür. Bu durumları önlemek için hayvanınızın dişlerinin kapanması için dişlerin kesilmesi ve törpülenmesi gerekebilir. Sorunun devam etmesi durumunda ise her ay veterinere gitmeniz gerekecektir.
Göz ve Kulak Hastalıkları
Gine domuzlarında görülen hastalıkları arasında göz ve kulak hastalıkları da yer almaktadır. Guinea pig hastalıkları belirtileri arasında pembe göz, gözlerin sulanması, gözlerde kızarıklıklar ve kabuklanma görülebilir. Kobaylarda görülen pembe göze neden olan şey ise üst solunum hastalığına neden olan Bordetella veya Streptococcus gibi bakterilerdir.
Tedavi için ise antibiyotik kullanımı gerekebilir. Bu nedenle evcil hayvanınızın bu ilaca verdiği tepkileri mutlaka dikkatle takip etmelisiniz. Gine domuzlarında kulak enfeksiyonu görülmesi ise çok nadir olur. Bunun ortaya çıkmasının sebebi ise bakteriyel enfeksiyonların bir sonucudur. Bu tarz kulak enfeksiyonları zatürre ve diğer solunum yolu hastalıkları ile aynı anda ortaya çıkabilir. Bu enfeksiyon genel belirtisi olarak kulak akıntısı görülebilir. Bazı durumlarda ise hiçbir belirti göstermeden ortaya çıkabilir.
Guinea pig hastalıkları arasında yer alan kulak enfeksiyonu kulakta ağrı da yapabilir. Ciddi bir durumda ise hayvanın sağır olmasına yol açabilir. Enfeksiyonun orta kulaktan iç kulağa yayılması durumunda ise dengesizlik, başı dik tutamama, yerde yuvarlanma ve daireler çizme gibi sinir sistemi sorunları ortaya çıkabilir. Tedavi enfeksiyonun nerede olduğuna göre dikkatle yapılır. Hastalığın iç kulak, orta kulak mı yoksa dış kulak kanalında olup olmadığına göre tedavi kısa sürede gerçekleştirilebilir.
Beslenme Bozuklukları
Kobaylarda birçok nedene bağlı olarak beslenme sorunları ortaya çıkabilir. Bunların ana nedeni ise C vitamini eksikliği olmasıdır. İştahsızlık ise sık görülen sebepler arasında yer alır. Guinea pig hastalıkları arasında sık görülenlerden birisi bu nedenle genel beslenme bozuklukları sorunudur.
Tavsiye Bağlantı: Guinea Pig Kategorisi
C Vitamini Eksikliği
İnsanlar gibi gine domuzları da kendi C vitaminin üretemezler. Bu durum ise hayvanlarda C vitamini eksikliğine yol açar. Bu nedenle hayvanların yemeklerinde C vitaminini alması gerekir. Sağlıklı cilt, eklemler ve gelişmiş kan damarları için gerekli olan protein olan kolajenin sağlanması da C vitamini ile doğrudan ilgilidir.
Kolajenin az olmasının ise vücut için birçok zararı görülür. Yürüme sorunlarının oluşması, eklemlerde şişme olması, kas, kafatası, beyin ve bağırsaklarda kanamaya neden olabilir. Bu nedenle C vitamini eksikliği olan kobaylarda zayıflık, enerji düşüklüğü, yürürken topallama gibi sorunlar görülebilir. Guinea pig hastalıkları arasında sık görülenlerden birisi C vitamini eksikliğidir.
C vitamini eksikliği oluşması durumunda gine domuzlarında görülen diğer belirtiler arasında ise kaba tüyler oluşması, iştah kaybı, kilo kaybı, ishal ve çeşitli hastalıklar görülebilir. Bu durumda hastalıkların yanı sıra ani ölümler de meydana gelebilir. Veteriner hekiminizin bu konuda diyetleri incelemesi ve evcil hayvanınızı kontrol etmesi ile birlikte C vitamini eksikliği tedavi edilebilir.
Gine domuzlarına eklenen C vitaminleri sabit olarak kalmayabilir. Nem, ışık ve sıcağa maruz kaldığında C vitaminleri parçalanabilir. Üretimden sonra 3 ay içinde C vitamini içeriğinin değerlerinin yarısını kaybedebilir. Gine domuzlarında bu nedenle C vitamini eksikliği uygun diyetler uygulansa bile yine de gelişebilir bir sorundur.
C vitamini hastalıklarının gelişmesinde başka hastalıkların bu vitamini emmesi de görülebilir. Guinea pig hastalıkları ve tedavisi için veterineriniz günlük olarak ağızdan ya da enjeksiyon yolu ile C vitamini takviyesi yapılabilir. Bunun için Gine domuzlarının günlük vücut ağırlığının kg başına en az 10 mg C vitamine ihtiyacı vardır. Bazı multi vitaminler kobay hayvanlarına zarar verdiği için önerilmez.
İştah Kaybı
Evcil hayvanlarda sıklıkla iştah kaybı görülebilir. Bunun nedenleri arasında hastalıklar, ameliyat, hava cereyanlarına maruz kalma, tatlı su eksikliği, alttan ısırma, aşırı ısırma ve ketorzis gibi nedenler yer almaktadır.
Bununla birlikte iştahsızlığa neden olanlar arasında hayvanınızın yemek yediği yemek ve su kabının sık sık değiştirilmesi de yer alır. İştah kaybı çok önemli sağlık sorunlarından birisidir. Gerekli dönemde tedavi edilmediği için evcil hayvanınızda daha büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Guinea pig hastalıkları ve tedavisi için veterinerinizin uygun gördüğü tedaviyi uygulamanız uygun olacaktır. Ketorsiz gibi hastalıklar tedavi edilse bile yeniden tekrar etme durumu ortaya çıkabilir.
Kobaylarınızın yemek yemeyi reddetmesi durumunda ise yumuşak bir diyet uygulanabilir. Bunun yanı sıra şırınga ile de besin verilmesi uygun görülebilir.
Metabolik Bozukluklar
Gine domuzlarında sıklıkla görülen Guinea pig hastalıkları arasında metabolik bozukluklar da yer alır. Bu bozuklukların sebebi mineral kalsiyum anormal metabolizmasını içerir.
Organların Kireçlenmesi
Gine domuzlarında görülen metabolik bozukluklarından birisi organların kireçlenmesidir. Organik kireçlenmesi durumunda kalsiyum birikintilerinin neden olduğu vücut dokularının sertleşmesi anlamına gelebilir.
Bu gibi organların kireçlenmesi durumunda kobaylarda aniden ölme durumu görülebilir. Bu sorun 1 yaşından itibaren olan erkek gine domuzlarında görülür. Belirtiler arasında ise iştah kaybı, kas ve eklemlerde görülen sertlik ve idrara çıkma gibi belirtiler görülür. Buna neden olan şey ise böbrek yetmezliği olur genellikle.
Organların kireçlenmesine neden olan sebepler arasında ise çok fazla kalsiyum, fosfor ve D vitamini içeren ve yeterli miktarda magnezyum içermeyen diyetler yer almaktadır. Ticari anlamda kullanılan kobayların yemleri bu besin değerlerini içerecek biçimde özel olarak hazırlanmaktadır.
Kobay hayvanınız için mama almadan önce mama paketinin besin değerlerini incelemeniz ve bu besin değerlerini ne kadar taşıdığını incelemeniz gereklidir. Ek olarak hayvanınıza vitamin ve mineral vermeniz doğru olmayacaktır. Guinea pig hastalıkları ve tedavisi için bu noktalara dikkat etmeniz gereklidir.
Gebelik Toksemisi
Hamilelik toksemisi olarak da bilinen rahatsızlığın ana nedeni kobayların vücudunun çok fazla keton ürettiği anlamına gelir. Gine domuzlarında bu sorunun görülmesinin daha birçok farklı sebebi olabilir. Obezite, büyük çöp boyutları, hamileliğin son dönemlerinde görülen iştahsızlık, yetersiz egzersiz olması ve stres gibi sebepler gebelik toksemisine neden olan sebepler arasında yer almaktadır.
Genellikle gebeliğin son 2-3 haftasında ve doğumdan sonraki ilk dönemlerde bu sorun ortaya çıkar. En çok da ilk ya da ikinci hamileliğini yaşayan kobaylarda görülür. Gebelik toksemisi hamile olan kobaylarda ortaya çıkar. Ketoz ise hamile olan hayvanların yanı sıra obez olan dişi ve erkek hayvanlarda da görülebilir. Bir kobay hayvan hiçbir hastalık görülmese bile bu sorun nedeniyle ölebilir. Bu nedenle Guinea pig hastalıkları tedavisi çok önemlidir.
Diğer durumda da hasta bir kobayda enerji kaybı, iştahsızlık, içme arzusu eksikliği, koordinasyon eksikliği, kas spazmları ve sakarlık gibi belirtiler sıklıkla görülebilir. Veterinerler teşhis için kan testleri kullanılır. Hastalığı ilerleyen kobaylarda ise bu tedavi yöntemleri genellikle işe yaramaz. Bu nedenle ilk teşhis ve erken teşhis çok önemlidir.
Bu hastalığı olan kişilerde glikoz enjeksiyonları, besin takviyeleri ile sezaryenle doğum yapılabilir. Bu hastalığı önlemek için hayvanınızın hamilelik boyunca kaliteli besinler ile beslenmesine önem vermelisiniz. Ancak obezite olması ise farklı Guinea pig hastalıkları gibi sorunlar yol açacağı için yemekleri sınırlandırması gereklidir. Hayvanınızın hamileliğinin son döneminde stresten uzak durmasını sağlamak da hastalığı önleyecek bir etken olacaktır.
Akciğer ve Havayolu Bozuklukları
Kobaylarda görülen hastalıklar arasında akciğer ve havayolu bozuklukları da görülür. Solunum yolu hastalıkları da hızlı biçimde iyileşir. Eğer hayvanınızda nefes alırken sorunlar görüyorsanız en kısa süre içinde veterinere götürmeniz gerekmektedir.
Zatürre
Akciğer iltihabı kobaylarda ölüme neden olan guinea pig hastalık çeşitleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bu sorunun en büyük nedeni ise hayvanlarda görülen bakteriyel enfeksiyonlar oluşmasıdır.
Zatürre oluşmasının nedenleri arasında nadir de görülse adenovirüs isimli virüsten de kaynaklanabilir. Bu sorunların hepsi zatürreye neden olmasa da diğer sorunlara yol açabilmektedir. Zatürre belirtileri arasında ise burunda sızma ve akıntı, nefes almada zorluklar ve hapşırma yer alır. Ayrıca iştahsızlık, pembe göz sorunu, ateş, kilo kaybı ve depresyon belirtiler de sıklıkla görülen belirtiler arasında yer alır.
Kobay grupları arasında zatürre görüldüğü anda aniden ölümler meydana gelebilir. Veteriner hekiminizin hayvanınızda teşhis için gözler ve burundan gelen akıntılar üzerinden test yaptırması yeterli olacaktır. Röntgen görüntüleri ile de bu hastalığın tanı ve tedavisi mümkün olacaktır.
Guinea pig hastalıkları tedavisi için de gerekirse şırınga ile besleme, nefes aldırmaya devam etmek için oksijen tedavisi ve C vitamini tedavisini içerebilir. Bu sorunu çözmek için veteriner antibiyotik de yazabilir. Bu durumda diğerlerinden daha faydalı ve az zararı olan antibiyotiklerin seçilmesi uygun bir tercih olacaktır. Antibiyotikleri ağızdan vermek ise mümkün olacaktır.
Antibiyotik tedavisi sonrası hayvanda ishal oluşması durumunda ise tedavi yöntemi hemen durdurulmalıdır ve hemen veteriner ile iletişime geçilmelidir. Bu tarz sağlık sorunlarını önlemek için evcil hayvanınızın yaşadığı yeri sık sık temizlemeli, hayvanınızı düzenli olarak kontrol etmeli ve veterinere götürmelisiniz. Hasta olan diğer kobaylardan uzak tutmanız için de hayvanınızı koruyacak bir etken olacaktır.
Bordetella Bronchiseptica Enfeksiyonu
Gine domuzlarında görülen akciğer bozukluklarından birisi de bordetella bronchiseptica dediğimiz enfeksiyondur. Hayvanınızın burnu ya da boğazında bu bakteriyi taşıyor olabilir. Bazı kolay gruplarında hastalık çok yaygın olarak görülür ve yan yana olan tüm grup ölebilir.
Bu tarz enfeksiyonların bulaşıcı riski çok fazladır. Hapşırma ve öksürme gibi durumlarda hızlıca bir kobaydan diğerine enfeksiyon bulaşabilir. Bu enfeksiyonun genital formu ise cinsel yollarla hızlıca bulaşma özeliğine sahiptir.
Gine domuzlarının yanı sıra kedi, köpek, fare gibi birçok hayvan da hiçbir belirti göstermeden bu enfeksiyona yakalanabilir. Bu nedenle riskli guinea pig hastalık çeşitleri arasında bu enfeksiyon türü ilk sıralarda yer alır. Hastalığı önlemek için yapılacak en basit şey kobayınızın diğer kobaylar ile temas etmesini, aynı ortamda bulunmasını önlemek olacaktır.
Streptococcus Pneumoniae Enfeksiyonu
Diğer görülen enfeksiyon türü ise streptoccus pneumoniae isimli enfeksiyon türüdür. Bu enfeksiyonun en önemli özelliği ise bir hastalık belirtisi olarak görülmemesidir. Bu enfeksiyon daha önceden sağlıklı olsa bile bazı kobaylarda stres ve iştah kaybı gibi sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar ise kobaylarda ölüme neden olabilmektedir.
Bu enfeksiyon türü de bir kobaydan diğerine hapşırma, öksürük yoluyla kolayca bulaşabilir. Enfeksiyonun sık görülen belirtileri arasında ise hırıltı, solunum, nefes almakta zorluk yaşanması, öksürün ve burundan akıntı gibi belirtiler yer alır. Ayrıca orta kulak iltihabına da neden olacağı için baş eğilmesi de görülebilir.
Bu enfeksiyonun guinea pig hastalıkları ve tedavisi için kobayın diğer kobaylar ile bir araya gelmesi önlenebilir ya da uygun olan antibiyotik kullanılabilir. Uygun tedavi yöntemi için mutlaka veterineriniz ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Adenovirüs Enfeksiyonu
Virüs çeşitlerinden birisi de adenovirüs enfeksiyon türüdür. Bu enfeksiyon sadece kobaylara özgü bir hastalık türüdür. Birçok kobay hastalık belirtisi taşımasa da bu enfeksiyonu taşıyor olabilir. Taşıyıcı kobaylar ise anestezi ya da stres yüzünden aniden hastalanabilir.
Bu enfeksiyon özellikle çok genç, yaşlı ve bağışıklık sistemi düzgün çalışmayan kobaylarda daha sık görülen bir hastalık türüdür. Kobaylar genel olarak bu hastalık yüzünden ölmese de yine çok dikkat edilmesi gerekir. Guinea pig hastalık belirtileri burundan akıntı, nefes almakta güçlük ve hırıltı gibi diğer enfeksiyon türlerinde görülen belirtiler ile aynı özelliklere sahiptir.
Üreme Bozuklukları
Gine domuzlarında görüldüğü üzere birçok hastalık tipi vardır. Bu hastalıkların hızlıca tedavi edilmesi ani ölüm riskini azaltacağı için mutlaka dikkat edilmelidir. Evcil hayvanınızda bir sorun olduğunu hissettiğini anda mutlaka hemen veterineriniz ile görüşmelisiniz.
Üreme bozuklukları da görülen diğer hastalıklardan birisidir. Gine domuzlarında görülen bu hastalık tipi yumurtalık ve meme bezlerinde meydana gelir. Hamilelik sırasında ortaya çıkabilen bu sorunun ana nedeni ise kalsiyum eksikliğidir. Üreme bozuklukları aynı zamanda metabolik bozukluk ile birlikte de ortaya çıkabilir. Üreme alanında sık görülen guinea pig hastalık çeşitleri ise şunlar yer almaktadır:
Yumurta Kistleri
Sık görülen üreme bozuklukları arasında yumurta kistleri sorunu yer alır. Bu sorun genel olarak 1 yaş üstü olan gine domuzlarında görülen bir rahatsızlık türüdür. Kistler genel olarak her iki yumurtalık kısmında da görülse de genellikle tek yumurtalık ile tedavi işlemi yapılır. Yaygın olan belirtileri arasında saç dökülmesi, enerji kaybı ve iştahsızlık yer alır.
Hastalığın teşhisi için veteriner tarafından müdahale yapılması gerekir. Çekilecek olan röntgen ve ultrasonografi ile hastalık teşhis edilerek tedavisine bir an önce başlanır. Erken tanı her zaman çok önemlidir ve hastalığın ciddi bir soruna dönüşmesine engel olur.
Yumurta kistleri sorununun tedavisinde yapılan işlemlerden birisi kısırlaştırmadır. Bu işlem ile hayvanın cinsel organları ve yumurtalıkları alınır. Guinea pig hastalık çeşitleri arasında yer alan bu hastalık tedavi edilmezse kistler büyümeye devam eder ve ileri süreçte patlayabilir.
Bordetella Bakterileri
Gine domuzlarında sık görülen üreme bozukluğu sorunlarından birisi debordetella isimli bakteri türüdür. Bu hastalık kobayların cinsen organlarında görülür ve enfekte edebilir. Hastalık en çok cinsel yol ile bulaşan bir hastalık türüdür.
Bu bakterilerin görülmesi halinde evcil hayvanınızda birçok sorun ortaya çıkabilir. Bu sorunlar arasında kısırlık, fetüslerin aniden ölmesi ve ölü doğumlar gerçekleştirilmesi gibi ciddi sorunlardır. Tedavi için mutlaka veteriner ile görüşülmelidir. Guinea pig hastalıkları tedavisi için mutlaka veterinerin önereceği tedavi yönteminin bulunması ve doğru bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Bu şekilde evcil hayvanınızı bu tarz bakterilere karşı koruyabilirsiniz.
Distosi (Doğum Zorluğu)
Kobay hayvanlarda birçok üreme bozukluğu meydana gelebilir. Bunların hepsi ciddi ve önemli rahatsızlıklardır. Belirtilerin görülmesi ile birlikte mutlaka zaman kaybetmeden veterinere götürülmeli, uygun olan tedavinin ise bir an önce başlatılması gereklidir.
Distosi diğer adıyla doğum zorluğu sorunu da bu sık görülen üreme bozukluğu sorunlarından birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorunun ana sebebi kasık kemiğini birleştiren 2 ana kemiğini birleştiren sert fibröz kıkırdağının normal dışı sertleşmesidir. Bu kasığın sertleşmesi yani diğer adıyla kasık simfizi sorunu kasık kemiklerinin normal biçimde yayılmasını engeller. Eğer bu kemikler daha önceki doğumda yeteri kadar gerilmemişse kobay doğumu gerçekleştiremez.
Bu durumda en uygun seçenek olarak sezaryen yöntemi kalsa bile bu çok risklidir ve annenin ölümüne yol açabilir bir etken olacaktır. Bu guinea pig hastalıkları tedavisi için dişi ve erkek kobayların ayrı yerlerde tutulması ve bir araya getirilmemesi gerekir. Ya da direkt olarak kısırlaştırma yapılarak da gine domuzlarının bu sorun ile karşılaşmasını önlemek mümkün olacaktır.
Damızlık olarak kullanılan gine domuzlarının ise ergenlik çağına gelmeden önce iyi biçimde yetiştirilmesi gerekir. Bu şekilde önlemler alarak gine domuzunuzun doğum zorluğu gibi bir sorun ile karşılaşmasını çok öncesinde engel olabilirsiniz. Bu tarz ürüme sorunları ileride ani ölümlere yol açacağı ve üremeyi engelleyeceği için mutlaka dikkat edilmesi gereken sorunlar olarak bilinmektedir. Sizlerin de evcil hayvanınız konusunda dikkatli olmanız gerekir.
Cilt Rahatsızlıkları
Cilt rahatsızlıkları kobaylarda görülen rahatsız türlerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorun ilk olarak hayvanlarda saç dökülmesi lekeleri ile ortaya çıkar. En belirgin özelliği budur. Bitlerin oluşması, kürk akarları, hayvanlar arasındaki ciddi kavgalar ve saçkıran gibi sorunlar cilt rahatsızlığı görülmesinde ana nedenler arasında yer almaktadır.
Cilt hastalıkları arasında pododermatit isimli bir rahatlıksızlık türü de bulunmaktadır. Bu sorun ise ayakları ilgilendiren bir hastalık türüdür. Ciltlerde sık görülen Guinea pig hastalıkları arasında şunlar yer almaktadır:
Kürk Akarları
Kobaylarda ciddi saç sorunlarının olmasının sebepleri arasında kürk akarları da yer alır. Bu durumda en sık görülen belirtiler arasında saç dökülmesi ve ciltte görülen kaşınmalar yer alır. Bazı akar türleri ise belirti göstermeden ciltte yer alabilir.
Cildi etkilemiyor gibi görünen kürk akarları bile zaman içinde cilt iltihaplanması, ciddi kaşıntılarına neden olabilir. Bu nedenle oldukça ciddi bir hastalık türü olarak karşımıza çıkar. İkinci tip olan kürk akarları genellikle hayvanların uyluk, omuz ve boyun bölgesini etkiler. Kürkün altındaki cilt yağlanabilir, kuruyabilir ya da kabuk bağlayabilir. Bu sorunların hepsi akarlı kürklerin altında yer aldığı için bazen görülmeyebilir.
Kürk akarlarının belli başlı belirtileri vardır. Guinea pig hastalık belirtileri arasında ciddi oranda kaşınma, enerji düşüklüğü, kilo verme gibi belirtiler yer alır. Hayvanlar rahatsız olduğu için kafesin içinde kendi kendilerine koşma gibi belirtiler de gösterebilir. Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda ölümle sonuçlanma görülebilir.
Gine domuzlarının kürk akarı almasının sebebi ise diğer kobaylar ile aynı alanda bulunmasıdır. Onlarla direkt temas halinde bunları kapabilecekleri gibi diğer kobayların yataklarında yatmaları sonucu da bu hastalıkları kapma riskleri vardır. Veterinerler evcil hayvanın kürkünün içini detaylı biçimde inceleyerek kürk akarı olup olmadığı konusunda teşhis koyabilirler.
Genellikle teşhis için mikroskop kullanımı gerekebilir. Hastalık Guinea pig hastalık belirtileri ile teşhis edildikten sonra ise tedavi aşamasına geçilir. Tedavi için topikal ilaçlar ya da enjeksiyonlar yardımı yeterli olacaktır. Yaşam alanlarının her zaman temiz olmasını sağlayacak evcil hayvanınızın bu tarz sorunlar ile karşılaşarak hasta ve stresli olmasını engelleyebilirsiniz.
Bitler
Kobayların ciltlerinde meydana gelen sorunların ana sebeplerinden bir diğeri ise bitlerdir. Bit istilası hem insanlarda hem de hayvanlarda görülen, bulaşıcı sorunlardan birisidir. Genellikle bit olan kişilerle aynı ortamda bulunulmasından dolayı kapılabilir.
Gine domuzlarında da bit oluşumu sıklıkla görülür. Çok ciddi bir vaka olmadığı müddetçe ise ciddi belirtiler ortaya çıkmadan bit kapılması mümkündür. Bit kapılması durumunda ciltte kaşınma, kafa ve cilt derisinde iltihaplanmalar meydana gelebilir. Bunlar özellikle ciddi Guinea pig hastalıkları durumunda görülen belirtiler arasında yer alır.
Büyüteç yardımı ile evcil hayvanınızın derisini dikkatli biçimde inceleyerek sizler de bit olup olmadığını kolayca görebilirsiniz. Bu durumda ise hemen tedavi aşamasına geçilmelidir. Kobaylarda görülen bitlerin tedavisi için ise topikal ilaç kullanımı yeterli olacaktır. Bu ilaçların etki etmesi için mutlaka dikkatli ve düzenli aralıklar ile uygulanması gerekir.
Gine domuzları gibi birçok hayvan türünde görülen bu hastalık için özel ilaçlar üretilmiştir. Guinea pig hastalıkları için ilaç kullanımı yapmadan önce ise mutlaka veterineriniz ile görüşmelisiniz. Bazı ilaçlara karşı hassas olabilecekleri için yanlış bir kullanımda evcil hayvanınızda ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Kobayınızın olduğu kafesi sürekli temiz tutarak ve kobayınızın diğer hayvanlar ile bir arada olmasını engelleyerek bit oluşumunun da önüne geçmeniz mümkün olacaktır. Temizlik oldukça önemli bir husustur.
Saçkıran
Gine domuzlarında bit dışında görülen sağlık sorunlarından bir diğeri ise saçkırandır. Saçkıran birçok hayvanda görülen ve karşımıza çıkabilen bir sağlık sorunudur. Bu durumda da ciddi bir şekilde hemen tedavi sürecine geçilmesi büyük bir öneme sahiptir.
Mantar derisi enfeksiyonu olarak da bilinen saçkırana neden olan şey ise Trichophyton isimli enfeksiyon türüdür. Bu enfeksiyon türü hem insanlara hem da hayvanlara doğrudan bulaşabilir. Bulaşmasının diğer sebebi ise ortak nesne kullanımı yapılmasıdır.
Saçkıranın birçok belirtisi olabilir. Sık görülen Guinea pig hastalıkları belirtileri arasında ise yüz ve kafada görülen pullu görünümlü lekelerdir. Bu lekeler yüzde burun, göz çevresi ve kulaklarda görülür. Bu yamalar pul pul şeklinde ve kırmızı renkli olarak görülebilir. Hastalığın sırt bölgesine ulaşması da çok sık görülen bir diğer belirtidir. Hastalığın görüldüğü alanlar iltihaplanır sonraki aşamada ise enfeksiyon oluşması görülebilir.
Teşhis için mutlaka veteriner hekiminiz ile görüşmeniz gerekmektedir. Veterinerler bu durumda saç örneklerini kültürleyerek ya da cilt üzerinde ultraviyole ışık yakarak saçkıran teşhisini koyabilir. Sağlıklı olan kobaylara bu hastalık genellikle kendi kendine geçer. Bu şekilde enfeksiyon riski azalır ve başkalarına bulaşması da büyük ölçüde önlenir.
Saçkıran ciddi guinea pig hastalıkları arasında yer alır. Tedavisi birkaç hafta sürebilir. Bu süreçte oral mantar önleyici ilaçlar ve mantar önleyici şampuan kullanımı yapılır. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için kobayın tedavi gördüğü dönemde çevresi tamamen temiz ve hijyenik olarak tutulmalıdır.
Saçkıran insanlar ve hayvanlar için çok bulaşıcı bir hastalık türüdür. Eğer enfekte olmuş bir kobay ile temas edilmesi gerekiyorsa bu durumda tek kullanımlık eldiven kullanımı mutlaka yapılmalıdır. Bu eldivenler temas sonrası atılmalı, eller sıcak su ve sabun ile iyice yıkanmalıdır. Bu şekilde hastalığın bulaşıcı yönünden korunmak mümkün olacaktır.
Saç Dökülmesi (Alopesi)
Gine domuzları için sık görülen cilt sorunları arasında alopesi yani saç dökülmesi de yer alır. Bu soruna neden olan birçok farklı etken olabilir. En iyi tanı, guinea pig hastalıkları ve tedavisi için mutlaka veteriner hekime başvurulması gerekmektedir.
Kobaylarda görülen saç dökülmesi sorununun birçok farklı nedeni olabilir. Bunlar arasında bir arada yaşayan kobaylar, sosyal çatışmalar, yaşlı ve genç olan hayvanların birbiri üzerinde hakimiyet kurmak amacı ile birbirlerinin saçlarını koparması gibi sebepler yer alır. Bu çiğneme olayına berberlik de denir. Tek başına yaşayan ve canı sıkılan kobaylarda kendi saçlarını yiyebilir. Bu durumlar sıklıkla gözlenen sorunlar arasında yer almaktadır.
Berberliğin neden olduğu saç dökülmelerinde saç derisinin altında ısırık izleri olur. Saçların altına dikkatle bakarak bunları görmek mümkündür. Guinea pig hastalıkları ve tedavisi için birçok farklı yol izlenebilir. Hayvanların stresinin azaltılması, kobayların ayrı yerlerde tutulması, bebek kobayların anne sütünden erken kesilmesi ve hayvanların uzun saplarla beslenmesi ile bu sorunu önlemek mümkündür.
Saç dökülmesine genetik faktörler kadar metabolizmada yaşanan problemler de sorun olabilir. Bu durum özellikle üreme için kullanılan dişi kobaylarda daha çok görülen bir nedendir. Annelerinin sütünden erken kesilen yavru kobayların ise tüyleri yetişkin tüylerine dönüştüğü için saç incelmeleri görülebilir. Saç dökülmesi vb. sorunların yaşanması durumunda guinea pig hastalıkları ve tedavisi için en uygun olan tanıyı veteriner hekiminiz ile birlikte belirlemeniz gerekir.
Kobaylara iyi bakılması, bakımlarının düzgün biçimde yapılması çok önemlidir. Beslenme düzenleri ile yedikleri yemeklerin türleri de bu tarz hastalıkların oluşmasında oldukça önleyici bir etken olacağı için çok önemlidir.
Pododermatit (Bumblefoot)
Pododermatit cilt rahatsızlıkları arasında ayakları ilgilendiren sağlık sorunlarından birisidir. Evcil hayvanınızın ayaklarında sorunlar yaşanması durumunda bunun sebebi pododermatit yani diğer adıyla bumblefoot olabilir.
Evcil hayvanlarınızın ayaklarında yaralar oluşabilir, iltihaplanma görülebilir ya da yaralar aşırı biçimde büyüyebilir. Bu tarz ayak rahatsızlıklarına ise Staphylococcusaureus isimli bakteri neden olur. Bu durum da pododermatit rahatsızlığı olarak adlandırılır.
Bu sorun ayak tabanlarında yara ve kesik olması durumunda ayaklardan vücuda bulaşır. Bu enfeksiyonun artmasına neden olan etkenler arasında obezite, kötü temizlik, yaralanma ve aşındırıcı kafes döşemesi gibi etkenler yer alır. Guinea pig hastalıkları arasında yer alan bu sorun ile zaman içinde lenf düğümlerinin şişmesi, artrittendonların iltihaplanması, iç organlarda bakteri birikmesi gibi ciddi sorunlara yol açabilir.
Böyle bir durum ile karşı karşıya kalmamak için mutlaka veteriner hekiminiz ile görüşmeniz gereklidir. Veterinerler kobayı inceler ve gerekli testlerle birlikte bu hastalığı teşhis eder. Tedavi için ise kobayın rahat bir yatakta yatırılması, sanitasyonun iyileştirilmesi ve gerekli olması halinde tıbbi tedavi uygulanması gerekir. Guinea pig hastalıkları ve tedavisi için bu yöntemlerin uygulanması uygun olacaktır.
Veteriner ayaklarında yara olan kobaylara ise hafif bir temizleme suyuna batırılan bezler ile bandajlama yapar. Bu şekilde yaraların büyümesi de engellenir. Bu durumda bazı hayvanların ise antibiyotik ilaçlara ihtiyacı olabilir. Çok ciddi durumlarda ise enfekte olan alanın ampute edilmesi gerekebilir. En etkili tedavi yöntemi bu olacaktır.
Çoklu Vücut Sistemlerini Etkileyen Bozukluklar
Gine domuzlarında görülebilir sorunlar arasında çoklu vücut sistemlerini etkileyen bozukluklar da yer alır. Kobaylarda görülen bazı hastalıklar vücut sistemlerinde birden fazla soruna yol açabilir. Bu hastalıkların diğer adı olarak ise multisistemik ve jeneralize hastalıklar olarak da bilinmektedir. Sık görülen bu hastalıklar arasında şunlar yer almaktadır:
Büyümüş Lenf Düğümleri
Vücut sistemlerini birçok farklı yönde etkileyen hastalıklardan birisi lenf düğümlerinde meydana gelen büyümelerdir. Lenf düğümleri vücutta enfeksiyonlar ile savaşan yardımcı bezlerdir. Gine domuzlarında da özellikle boyun bölgesinde lenf düğümleri yer alır.
Boyun bölgesine yer alan lenf düğümleri zaman içinde iltihaplanır ve büyür. Bu sorunun nedeni ise genellikle Streptococcusequisubsp zooepidemikus isimli enfeksiyondur. Bu enfeksiyon ile lenf düğümleri şişebilir bazen ise sadece bir tarafta apse oluşabilir. Enfeksiyon yayıldığında ise hastalık kulağın bütün bölgesine yayılabilir, başın eğilmesine, sinüsler ile gözlerin iltihaplanmasına yol açabilir.
Lenf düğümlerinde meydana gelen şişmeler ciddi olabilecek Guinea pig hastalıkları arasında yer almaktadır. Bu enfeksiyonun bulaşıcı olmasında ise kobayların bir arada yaşaması, deride ve ağızda meydana gelen kesikler, ısırıklar, hapşırma, öksürme ve genital temas yolu ile yayılır.
Teşhis için veteriner hekimin yapacağı teşhis ve testler yeterli olacaktır. Hastalık teşhis edildikten sonra ise tedavi aşamasına hızlıca geçilebilir. Enfeksiyonun tedavisi için antibiyotik kullanımı yapılabilir. Ancak sadece antibiyotik kullanımı enfeksiyonun düzelmesi için yeterli olmayabilir.
Etkilenen ve enfekte olan lenf düğümlerinin cerrahi işlem ile çıkarılması gerekir. Apselerin boşaltılması için ise cerrahi işlem gerekir. Lenf düğümlerinde oluşacak enfeksiyonunun ortadan kaldırılması için sert yatak kullanımında kaçınılmalıdır. Guinea pig hastalıkları ve tedavisi için sert yemeklerin verilmesi de uygun bir seçim olmayacaktır.
Tedavi için bu noktalara dikkat edilmesinin yanı sıra lenfler nedeniyle büyüyen ve kapatılamayan çeneler için de düzeltilme gerekir. Solunum yolu enfeksiyonları da tedavi edilmelidir. Evcil hayvanınızın yaşam alanını sürekli temiz tutmak, hayvanın diğer hasta hayvanlardan uzak tutulması da hastalığı önleyecek etkenler arasında yer almaktadır.
Salmonella Enfeksiyonu
Vücudu etkileyen hastalıklar arasında salmonella enfeksiyonu da yer almaktadır. Bu hastalık çok sık görülen bir hastalık türü olmadığı için kobaylarda az görülür. Guinea pig hastalıkları ve belirtileri arasında ise kaba tüyler, iştah kaybı, göz iltihabı, ateş, enerji eksikliği, dalak ve karaciğerin genişlemesi, boyun lenf bezlerinin şişmesi gibi belirtiler yer alır.
Enfekte olan hayvanların aynı yatak takımlarını kullanmasının yanı sıra aynı su ve yemeğin kullanılması ile de doğrudan bulaşıcılık görülebilir. Taze sebzelerde de bu enfeksiyon görülebilir. Tedavi edilse bile hayvanın diğer hayvanlara hastalığı bulaştırması hala mümkündür. Kobaylar bu virüsü doğrudan insanlara da rahatlıkla bulaştırabilir. Bu nedenle dikkatli olunması gerekir. Hasta bir kobay ile uğraşırken mutlaka eldiven takılmalı ve gerekli hijyen önlemlerinin alınması gerekir.
Yersinia Enfeksiyonu
Yersinia enfeksiyonu da kobaylarda görülen enfeksiyon türlerinden birisidir. Yemek, yatak su, vücuttaki kesik ve sıyrıklar, yaralar ile bu hastalık kolayca kobaylar arasında bulaşıcı bir hale gelebilir.
Bu hastalığın neden olduğu birçok etken vardır. Enfeksiyonun kan dolaşımına yayılması durumunda kobaylar aniden ölebilir. Bununla birlikte enfekte olan kobaylar kilo verebilir ve ishal olabilir. Guinea pig hastalıkları ve belirtileri arasında diğer madde ise boyun ve omuzlardaki lenf düğümlerinin büyümesidir. Evcil hayvanlara hiçbir belirti olmadan da enfekte oluşabilir.
Tedavi ve tanı için veteriner hekimlerin gerekli testleri yaptırması gereklidir. Bu bakterilerden enfekte olan kobayların ve çevresindeki kobayların ötenazi edilmesi ve yaşam alanlarının dezenfekte edilmesi gerekir.
Kanser ve Tümörler
Gine domuzlarında sık görülen rahatsızlıklar arasında kanser ve tümör gibi guinea pig hastalıkları da yer almaktadır. Kanser ve tümör gibi rahatsızlıklar gine domuzları kadar insanlarda da sıklıkla görülen ve ciddi sağlık sorunları arasında yer almaktadır.
Genç olan kobaylarda lösemi yani diğer adıyla kan kanseri ve deri tümörleri görülebilir. Ancak çoğu kanser türü 4 ile 5 yaşları aralığında olan kobaylarda daha sık görülür. Tedavi için ise kanserin tipinin öncelikle belirlenmesi gerekir. Sonrasında ise hastalık için tedavi aşamasında geçilmelidir.
Gine domuzlarında görülen kanser ve tümör türleri arasında şunlar yer almaktadır:
Trichofolliculomas
Trichofolliculomas adı verilen cilt tümörleri ile iyi huylu olan tümör çeşitleri arasında yer almaktadır. Kobayların genellikle kuyruk tabanlarında ortaya çıkar. Bu hastalığın tedavisi için sadece cerrahi yöntem gereklidir.
Gine domuzlarında meydana gelen bu tarz tümörlerin dörtte biri üreme sistemleri üzerinde de etkilidir. Bu nedenle bu tümörlerin çoğunluğu kobayların rahim ve yumurtalık bölümlerinde yer alır. Dişi kobaylarda daha sık görülen bir sağlık sorunudur. Guinea pig hastalıkları arasında ciddi bir sorun olan bu sorun erkek ve dişi kobaylarda görülebilir. Bu sorunun oluşması her iki cinste de meme bezleri kanserinin oluşmasına neden olabilmektedir.
Lenfosarkom
Gine domuzlarında karşımıza çıkan diğer bir kanser ve tümör türü ise Lenfosarkom isimli sağlık sorunudur. Bu malign bir kanser türüdür. Bu durum bazı zamanlarda kavian lösemi denilen hastalık türüne neden olabilmektedir. Bu nedenle oldukça dikkat edilmesi gereken sorunlar arasında yer almaktadır.
Bu kanser türünün guinea pig hastalıkları belirtileri arasında farklı etkenler görülebilir. Belirtiler arasında genişlemiş lenf düğümleri, tüylerde meydana gelen kirler, karaciğer ve dalakta meydana gelen genişlikler olarak görülebilir.
Hastalığın tanısı için ise veteriner hekimlerin kan testleri ve göğüs boşluğundan gelen sıvıların incelenmesi gerekir. Eğer hastalık ilerlemişse ve kobaylar görünür biçimde zayıfladıysa teşhisten birkaç hafta sonrasında kobaylar hayatını kaybeder.
Evcil hayvanınız siz ne kadar özenle baksanız bile çeşitli rahatsızlıklara yakalanabilir. Yapmanız gereken uzman bir veteriner hekimden yardım almaktır. Bu sayede sevimli dostunuz en kısa sürede eski sağlığına kavuşabilir.