Evcil hayvanlar arasında yer alan hamster, kedi ve köpeklerden sonra en sevilen ve bakılan hayvanlar arasında yer alıyor. Oldukça sevimli olmasının yanı sıra ürkek bir yapıya sahip olan hamsterları evinizde severek besleyebilirsiniz. İlgiye düşkün bir canlı türü olan hamsterlar dış görünüş olarak fareye benzer. Fakat fareye benzemesi yalnızca dış görünüşüdür. Apayrı bir canlı türüdür. Koku ve işitme duyuları gelişmiş olan hamsterlarda görme duyuları zayıftır.
Renkleri ve uzağı görme duyuları daha az gelişmiştir. Yiyeceklerini yanaklarında yer alan keselerde toplayarak yuvalarına taşırlar. Evcil bir hayvan olarak bakımı oldukça kolaydır. Temizlik açısından daha önem verilerek bakımı yapılması gerekir. Hamster özellikleri arasında en önemlisi gündüzleri uyumayı daha çok sever geceleri aktif olarak hareket ederler.
Hamster Hastalıkları
Evcil hayvanlar arasında ev sevilen hamsterlar zaman zaman hastalıklara kapılabilir. Bu hastalıklar genetik ya da beslenme durumlarından dolayı meydana gelebilir.
Hamster Tümör ve Kanser Hastalığı
Genellikle yaşlı hamsterlarda meydana gelen tömör ya da kanserlerin dişi olanlarında görülme olasılığı daha yüksektir. İç organlarında meydana gelenlerin tedavisi daha zor olmasının yanı sıra dış tümörlerde tedavisi mümkündür.
Hamster İshal Hastalığı
Hamsterlar, bol sıvı alma durumunda, sulu yiyecekleri çok tüketme durumunda ishal olabilir. Katı gıdalara başlayarak ishal durumundan kurtarabilirsiniz. Su kaybı daha fazla olacağından dolayı suyunu vermekte özenli davranmalısınız.
Hamster Islak Kuyruk Hastalığı
Hamsterlarda bulaşıcı olan ve en sık görülen hastalıklar arasında ıslak kuyruk hastalığı yer alır. Strese ve kötü beslenmeye bağlı olarak gelişen bu hastalık daha kalabalık kafeslerde meydana gelir. Normal pozisyona göre daha kambur durarak otururlar. Mide rahatsızlığı olarak bilinen ıslak kuyruk hastalığı oldukça ciddi bir hastalık olduğundan dolayı mutlaka bir veterinere götürmeniz gerekir.

Hamster Hastalık Belirtileri
Bu canlılarda rastlanabilecek birçok hastalık vardır. Bu hastalıklar kendilerini farklı şekillerde belli ederler. Ön dişlerinin fazla uzaması canlıların zaman zaman ağrı ile karşı karşıya kalmalarına neden olabilir. Bununla birlikte yeme problemi doğurabilir. Dişleri uzadığında mutlaka bu canlıların dişlerinde törpüleme işlemi yapılması gerekiyor.
Solunum problemleri yaşayan canlılar için gereken yaşam ortamı sıcaklığının ise 18- 27 derece olması gerekiyor. Hamsterlarda mutlaka canlıların yaşam alanlarında sıcak ve soğuk dengesinin sağlanması gerekir.
Bu canlılarda ortaya çıkabilecek olan bir diyabet hastalığı ciddi yaşam riski doğurabilir. Bu canlılarda sıklıkla görülebilen iyi huylu deri kistleri kendini genelde vücutta çeşitli yumrularla gösterir. Belirli aralıklarla bu kontrolleri yapmak sevimli dostlarınızın daha uzun süreler boyunca sizlerle yaşamasını sağlamış olursunuz.
Hamster Sağlığı Yaşam Alanı
Günümüzde en çok bakılan evcil hayvanlar arasında hamsterlar yer alıyor. Hamster bakımı zor gibi görünse de aslında kolay ve zevkli olan evcil hayvan bakımları arasındadır. Malzeme ve ihtiyaçlarını tam olarak karşıladığınız taktirde bakımı daha da kolay olacaktır. Kemirgen bir hayvan türü olduğundan dolayı kafesin çevresine eşyalar koyulmaması gerekir.
Sağlam malzemeli kafesler kullanmak gerekir. Aksi taktirde kemirerek dışarı çıkabilirler. Kafes zemini kağıt ya da gazete gibi malzemeden kaplanmaması gerekir. Talaş ya da kum ile kaplayarak daha sağlıklı bir ortam oluşturabilirsiniz. Hamsterınızın bulunduğu ortam soğuk ya da direk güneş ışığı alan bir yer olmaması gerekir. Sağlık açısından oda sıcaklığındaki ortamlarda bakabilirsiniz.
Tavsiye Bağlantı: Hamster Özellikleri ve Bakımı
Hamster Hastalıklarında Tedavi
Bu canlılar son derece hassas bir yapıda olduklarından tedavilerinde mutlaka özenli davranmak gerekiyor. Eğer kolayca tedavi edilebileceği düşünülmeyen bir hastalık ise uzman veteriner hekimden destek almak gereklidir. İlaç ya da cerrahi işlemlerle tedavileri yaptırılabilir.