Ormanlık alanlardan bahçelere kadar her alanda rahatlıkla yaşamını sürdürebilen kirpilerin evde besleyebileceğiniz türleri de vardır. Kirpi doğal hayatı seven bir hayvan olduğundan dolayı evde besleyeceğiniz zaman bası hastalıklar meydana gelebilir. Kirpi hastalıkları mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bu canlıların ortalama olarak 18 yıllık ömürleri vardır ve sırt bölgelerinde ki dikenleri oldukça ilgi çekicidir. Zehirlere karşı son derece dayanıklı olan bu canlılar yüksek rakım alanlarında yaşamayı çok severler. Kirpi hastalıkları ve tedavisi hakkkında kısa, detaylı ve olabildiği kadar detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Tüm makalelerimiz içerisinde söylediğimiz gibi kirpi hastalığı makalesinde de söylemekteyiz; acil durumlarda direkt olarak veteriner hekiminize başvurmalısınız.
Genelde yalnız gezmeyi seven bu türler sadece yavrulama dönemlerinde bir başka kirpi ile birlikte bir araya gelirler. Hava sıcaklığı çok düştüğünde kış uykusuna yatarak üç ay boyunca uyku sürelerine geçiş yaparlar. Sırt bölgesinde yer alan dikenler de normalde yumuşak batmayan bir yapıya sahiptir. Düşmanlara karşı korumaya geçtiği andan itibaren dikenler sertleşir ve batma özelliği gösterir. Yavru ve yetişkin çeşitlerine göre özellikler değişir. Yetişkin kirpilerin bazı türlerinde boyları yaklaşık 28 santime kadar ulaşır. Evinizde beslemek için bir yavru kirpi sahiplenebilirsiniz. Yavru halindeyken sahiplendiğiniz taktirde ortama ve size alışması daha kolay olacaktır.
Kirpi Hastalık Türleri Nelerdir
Kirpiler her ne kadar doğada yaşam süren canlılar da olsalar belli başlı hastalıklar konusunda sorun yaşayabilirler. Bu canlılarda da diğer hayvanlarda olduğu gibi birçok hastalığın belirtisini görmek mümkündür. Kendini tehlike altında hissettiğinde son derece tehlikeli bir canlı olabilen kirpilerde görülebilen birtakım hastalık türleri ise şunlardır:

Dış Parazit
Evde beslediğiniz kirpinizde en sık görülebilecek hastalıklar arasında dış paraziti yer alır. Bu hastalıkta hayvanınızın yüz çevresinde gezen parazitler meydana gelir. Bu durumda acil olarak veterinere götürülmesi gerekir.
Saçkıran Hastalığı
Oldukça yaygın hastalıklardan biri de saçkıran hastalığıdır. Bu hastalık hayvanlardan insanlara da bulaşabilir. Kirpinizin cildinde dökülmeler ve yara kabukları meydana geliyorsa mutlaka bir veterinere götürmeniz gerekir.
Solunum Rahatsızlıkları
Solunum hastalıkları, genellikle enfekte olan kirpilerde meydana gelir. Kirpinizin soğuğa maruz kalmamasına dikkat etmeniz gerekir. Öksürük, hapşırık, burun akıntısı gibi durumlara veterinere götürmeyi ihmal etmeyiniz. Solunum rahatsızlıkları bu canlılarda en çok üzerinde durulan konular arasındadır. Basit tedavilerle iyileşebilecekleri gibi tedavi edilmediklerinde ölümle de sonuçlanabilirler.
Bu canlılarda görülebilen farklı rahatsızlıklar da vardır. Örneğin canlıların bağırsak problemleri yaşaması son derece sık karşılaşılabilen bir sorundur. Bu sorunun yaşanmaması için mutlaka kişilerin kirpi bakımına gereken özeni göstermesi gerekiyor. Dayanıklı gibi görünen bu canlılar beslenme ve bakım konusunda birtakım önemi gerektirirler.
Tavsiye Bağlantı: Kirpi Kategorisi
Kirpi Hastalıklarında Tedavi
Farklı nedenlerden dolayı kirpilerde hastalıklar meydana gelebilir. Kirpi tedavisi de önem verilmesi gereken konular arasındadır. Tedaviler hastalığın çeşidine göre yapılır. Solunum yolları rahatsızlıkları için antibiyotik tedavisi, parazitlere ilaç tedavisi, cerrahi müdahaleler de yapılabilir. Veterinerin uyguladığı tedavileri en doğru şekilde yapması önemlidir.
Kirpinizin daha uzun süre sağlıklı yaşaması için tedavilerini aksatmamanız gerekir. Hastalığı olmasa da mutlaka rutin muayenelere götürebilirsiniz. Evde beslediğiniz kirpinin yanı sıra yolda bulduğunuz halsiz ve yorgun kirpileri korunaklı bir bölgeye koyduktan hemen sonra su verebilirsiniz. Ulaşabileceği yere bir miktar yiyecek bırakarak veterinerden yardım isteyebilirsiniz.
Tedavileri aşamasında doğru beslenme de önemlidir. Bu canlıların beslenme periyotlarında olması gereken gıdaların kesinlikle ihmal edilmemesi gerekiyor. Yaşadıkları hastalıklar türlerine göre de farklılık gösterebiliyor. Kirpilerde birçok farklı tür vardır. Bu türler; Hint oklu kirpiler, uzun kulaklı kirpi türleri, Malaya Kirpisi, Atelerik, Pigme Kirpisi, Batı Avrupa Kirpisi olmak üzere sıralanabilir.
Genel olarak hepsi kirpi olarak değerlendirilse de hepsinin farklı yaşam alanları vardır ve bu yaşam alanlarına göre beslenmeleri, bulundukları ortam özellikleri farklılık gösterebilir.
Yavru kirpi buldum yolda. Yan yatıyor denetleniyor ve kalkamıyordu. Başında ufak bir kanayan yer vardı. Veteriner iç kanama için iğne yaptı. Ne tür bir travma bilmiyorum. Yaklaşık 1 aydır elle besliyorum. 1.5 cc su veriyorum. Günde 2 defa besleniyor ıslak kedi maması ile. Hâlâ ayağa kalkınca devriliyor. Kırığı yok. Ne yapabilirim.