Eski dünya ve yenidünya olarak iki farklı ırka ayrılan kunduz türü, daha çok ormanda ve vahşi yaşamda kendini ait hisseden bir hayvan türüdür. Evcilleştirmeye de uygun olan bu hayvan türü, yapı olarak tıpkı bir sincaba benzer. Sincaplar gibi sevimli görünen bir yüz ifadesine ve keskin dişlere sahiptir. En çok hastalanan hayvan grupları içerisinde yer alan kunduzlar, kabızlık, ishal ve nezle gibi insancıl rahatsızlıklarla karşı karşıya kalırlar. Hastalıklarının en erken sürede teşhis ve tedavi edilebilmesi için mutlaka uzman bir veterinere götürmek gerekir.
Aynı zamanda yavruyken alınan kunduzlar çok daha kolay bir şekilde evcilleştirilebileceği için, doğal gıdalarla beslenmesine de özen gösterilmelidir. Nezle gibi bir rahatsızlıkla karşı karşıya kaldıklarında, mutlaka limon ve nane içerikli doğal sıvılar verilmelidir. Bu sayede hastalığın tedavi süreci çok daha verimli ve hızlı geçer. Aynı zamanda kabızlık ya da ishal durumunda ise, lifli gıdalar verilmesine de özen gösterilmelidir.
Kunduz Hastalıkları
Vahşi hayvan türlerinden biri olan kunduzların yakalanma olasılığı en yüksek olan kunduz hastalıkları şunlardır.
Kabızlık ve İshal
Gerekli olan kunduz bakımı ve beslenmesi doğru bir şekilde yapılamadığı takdirde kabızlık en çok rastlanan hastalıklardan birisidir. Kendilerini sıkmaya başladıklarında, kabız oldukları çok net bir şekilde anlaşılır. Bol bol sıvı tüketmeyi seven kunduzlar, sıvılardan tiksinmeye başladığında da kabız olduklarını kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Yakalanma olasılığı en yüksek olan bir diğer hastalık türü ise ishaldir. Özellikle de yavru olanlarda bu hastalık daha fazla meydana gelir. Doğru beslenmediklerine ve çok fazla hazır gıdalar tükettiklerinde, bağırsakları bunu kaldıramaz ve kısa sürede bozulma yaşarlar. İshal olduklarında yerlerinde duramaz, daha fazla aktif olurlar. Özellikle de ateşleri yükselir.
Solunum Hastalıkları
Nezle ve grip gibi hastalıklar da en çok rastlanılan hastalıkları arasındadır. Bu tür insancıl hastalıklar kunduzlarda sık sık görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Burunlarında ve gözlerinde akıntı meydana gelir. Baş ağrısı yaşadıkları için yerlerinde duramaz ya da gereğinden fazla uyuduklarına şahit olabilirsiniz.
Hantavirüs
Kunduzlar, sincap ve fare familyasıyla yakından ilişkilidir ve en çok rastlanılan bir diğer hastalık ise hantavirüsüdür. Üstelik bu hastalık hem diğer hayvanlara hem de insanlara da bulaşma özelliği taşır. Bu nedenle tespit edildiği andan itibaren doğru bir kunduz tedavisi yapılmalı ve profesyonel bir uzmandan destek alınmalıdır.

Boşaltım Sistemi Hastalıkları
Beslenme ve düzensiz uyku sonucunda meydana gelen hastalıklardan biri de boşaltım sistemi hastalıklarıdır. Boşaltım sisteminde hızlı ya da yavaş çalışma meydana geldiğinde kunduzlar da ıkınma durumu oluşur. Kendilerini iki büklüm hale getirir ve çok sık ve yoğun şekilde terleme yaşarlar. Tıpkı bir havuza girmiş ve yüzmüş gibi bir görünüme sahip olduklarında aşırı terlediklerini ve boşaltım sisteminde bir sorun olduğunu anlayabilirsiniz.
Susuzluk
Kunduzların en sık rastladığı hastalıklardan biri de susuzluk hastalığıdır. Bu hastalıkta ateşleri yükselir ve su dengesini kaybettikleri anlaşılır. Bu durumda sık sık sulu gıdaların verilmesi gerekir.
Diş Tümörü ve Halsizlik
Kunduzlar da tıpkı sincaplar gibi kemirgen familyadan gelirler. Dişlerinin sık sık kemirme sayesinde aşınması gerekir. Yeterli ve doğru kemirme yapamadıklarında aşınma oluşmaz ve dişlerinde tümörler meydana gelir.
Vücutlarının herhangi bir yerinde hafif bir ağrı olduğunda dahi halsizlikle mücadele etmeye çalıştıklarını anlayabilirsiniz. Bu halsizlik, vücutlarında bir bakteri bulunduğuna ve bu bakterinin giderek çoğalarak baş ağrısı ya da farklı alanlarda ağrı oluşturduğuna da kanıt niteliği taşır.
Tavsiye Bağlantı: Kunduz Özellikleri ve Bakımı
Kunduz Tedavisi
Kunduzlar vahşi doğanın etkileyici canlıları olsa da son derece hassas da olabilirler. Bu sevimli canlılar hastalandıklarında uzman bir veteriner kontrolü gerekebilir. Genelde dayanıklı gibi görünseler de yaşadıkları tümör ya da bağışıklık sistemi problemlerinde kesinlikle uzman desteği gereklidir. Susuzluk gibi problemler amatör şekilde giderilebilse de bazen cerrahi uygulamalar da gerekebiliyor. Kunduz tedavisi farklı şekillerde yapılabilmektedir.