Kunduz sahip oldukları özellikleri ve yaşam alanlarının farklılıkları ile oldukça ilgi çeken hayvanlar arasındadır. Genellikle sulak alanlarda yaşamayı tercih eden bu canlıların farklı türlerini görebilmek mümkündür. Kemirgen bir hayvan olmaları onları farklı kılan bir başka özelliğidir. Bu canlıların sahip oldukları genel özelliklere bakıldığında ise yaşam şekilleri ve sahip oldukları becerileri kişileri oldukça şaşırtan türdendir. Kunduz özellikleri ve bakımı hakkında siz değerli kemirgen severlere detaylı bilgileri aşağıda maddeler hâlinde sıraladık. Kunduzlar ile ilgili aklınıza takılan her soruyu yazımızın altında sorabilirsiniz.
Kunduzların Çeşitleri ve Özellikleri
Kunduzlar genel olarak iki ana grupta incelenebilirler. Bunlar eski ve yenidünya kunduzlarıdır. Özelliklerine bakıldığında şu şekilde bir ayrımları olduğunu görmek mümkündür.
Eski Dünya Kunduzu Özellikleri
Avrupa kunduzu olarak da bilinirler. Bu kunduzlar Avrupa’da ki en büyük kemirgenler arasında yer alırlar. Boyları da 76 cm ile 101 cm arasında değişir. Asya’da yaşama olanakları bulsalar da en fazla Avrupa’da yaşam alanı buldukları söylenebilir. Geceleri çok hareketli canlılardır.
Kuzey Amerika Kunduzu Özellikleri
Kanada Kunduzu olarak bilinen canlılardır. Su içerisinde profesyonel yüzücüdürler. Amerika’nın en büyük ikinci kemirgen türüdür. Kuyruklarını su üzerinde dümen olarak kullanabilme kapasiteleri vardır.
Kunduzların Genel Özellikleri Nelerdir?
Kunduz özelikleri incelendiğinde bu canlıların her yönden ele alınması gerektiği söylenebilir. Öncelikle dünya üzerinde yaşayan en büyük boyutlara sahip olan kemirgen türü olduğunu söylemek mümkündür. Bununla birlikte korkutucu bir görünümleri olsa da kendilerine has birçok özellikleri vardır. Bu canlıların boyları neredeyse 120 cm’ye kadar çıkabilir. 30 cm’ye kadar da kuyruklarının varlığından bahsedilebilir.
Büyük bir kafatasına sahip olan bu canlıların ön kısımda bulunan iki tane sivri duran ön dişleri vardır. Koyu kahverengi renkleri ile doğayla bütünleşen bir yapıları bulunur. Siyah zeytine benzeyen göz yapıları ile görünümleri oldukça ilginçtir.
Bacak yapıları kısa olmasına rağmen el yapıları daha farklı bir görünüme sahiptir. Kunduzların ayaklarında perdeler bulunur. Bitkisel beslenen bu canlılar yüksek becerileri sayesinde bitkilerin kalın kabuklarından kendilerine çok elverişli yuvalar inşa edebilirler. Bu canlıların özel bir kokuları vardır ve bu kokuları sayesinde diğer kunduzlarla birbirlerini tanımaya çalışırlar. Yakın akraba olan kunduzlar birbirilerini bu koku aracılığı ile tanırlar.

Kunduzlarda Beslenme Alışkanlıkları
Kunduzlar daha çok otobur canlılardır. Bu canlıların beslenmeleri daha çok ağaç kökleri, kabuklar ve özler üzerine kuruludur. Çalılar ve su bitkileri en çok sevdikleri gıdalar arasında yer alır. Yapraklarla da beslenen bu canlıların beslenme açısından tükettikleri besinlerin birçoğunu su bitkileri oluşturuyor. Göl, akarsu ile nehir kenarlarında bu bitkileri rahatlıkla bulabilirler.
Bu canlılar genel olarak sert ve kabuklu gıdalarla beslendiklerinden çene ve dip yapıları çok fazla gelişme göstermiştir. Özel kas sistemleri ile kuvvetli bir kemirme özelliklerine sahip oldukları söylenebilir. Bir kunduzun ortalama 20 tane dişi vardır bu da beslenmesi açısından son derece önemli bir sayıdır.
Bu canlıların en önemli yanları ise su altında buldukları bir bitkiyi yiyebilmek için yaklaşık 6 dakika suyun altında kalabilme kabiliyetine sahiptirler. Aynı zamanda beslenme dışında ise su altında 16 dakika kalabilme becerilerinin olduğu söylenebilir. Çene ve diş yapılarının sağlam olması ağaçları rahatlıkla kemirmelerinde çok etkilidir. Kunduz beslenme alışkanlıklarına bakıldığında yine bu canlıların kendilerine has özellikleri olduğunu görebilmek mümkündür.
Tavsiye Bağlantı: Kunduz Kategorisi
Kunduzların Yaşam Tarzı
Üreme dönemlerinde bu canlıların tek eşli olduklarını görmek mümkündür. Genellikle eşleri ile üreme yapan bu canlılar eşlerini kaybettiklerinde süre yavrulamayı da bırakırlar. Dişiler yavrularını genelde kış aylarında dünyaya getirirler. Dişilerin gebelik süreci genel olarak 110 günü bulabiliyor.
Su ortamlarına son derece adaptasyon sağlamış canlılardır. Bu onların su içerisinde kendilerini karadan gelecek tehlikelere karşı daha güvende hissetmelerinden kaynaklanıyor. Geniş ve büyük akarsularda kendilerine yuva yapmayı seven canlılardır. Kunduz bakımı konusunda onların yaşam alanlarına özel ortamlar yaratabilmek çok önemlidir.