Günümüzde en sevimli ve ilgi çeken hayvanlar arasında sincaplar yer alıyor. Sincap, ormanlık ve ağaçlık bölgelerde yaşayan bir hayvan türüdür. Doğa canlısı olan sincaplarda bazı nedenlerden dolayı farklı hastalıklar meydana gelebilir. Ufak boylu olmalarından dolayı en sevilen hayvan türleri arasında yer alır. Gözleri iri ve parlak bir yapıya sahip olan sincaplar, oldukça iyi görme duyusuna sahiptirler. Doğada yaklaşık olarak 10-12 yıl yaşayan sincaplar, renkleri ve genel yapıları sayesinde de oldukça ilgi çeken hayvanlardandır.
Kuyruk tüyleri daha uzun olan sincaplar, kuyruklarını kıvırarak sırtlarına değdirme özelliklerine de sahiptir. Çok iyi tırmanma ve sıçrama özelliğine de sahip olan sincapları görme olasılığı daha zordur. Hızlı hareket ettiklerinden dolayı nadir görülen canlılardandır. Evinizde sincabınıza özel olarak bir yaşam alanı ayarlayabilirsiniz. Kolay hareket edebileceği daha geniş alanlar ayırmanız gerekir. Geniş kafesler içerisinde rahatlıkla hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Yavru ya da yetişkin sincap durumuna göre yaşam alanını ayarlayabilirsiniz. Sincabınızın yiyeceklerini saklayabileceği bir kap bırakarak doğal ortamda hissetmesine yardımcı olabilirsiniz.
Sincap Hastalıkları Nelerdir?
Yavru ve yetişkin sincaplarda genetik faktörlere ya da beslenme durumuna göre bazı sincap hastalıkları meydana gelebilir. Sincabınız hastalandığı taktirde bir veterinerden destek alabilirsiniz.
SOLUK BORUSUNUN TIKANMASI
Aspirasyon yani soluk borusunun tıkanması, soluk borusuna girmeden yemek borusuna geçmesi gereken maddenin soluk borusuna kaçmasıyla meydana gelen bir hastalıktır. Aspirasyonun en sık gözlemlendiği durumlar küçük ve sert cisimlerin boğaza kaçması, şırınga ile beslenen sincaplarda besinin hızlı enjekte edilmesi ya da sincabın olması gerekenden farklı ve yanlış tutulmasıdır.Bu nedenle etrafta kolayca yutulabilir ve küçük cisim bırakmamak gerekir. Ayrıca yeni doğan sincaplar için üretilmiş biberon kullanılmalı ve şırınga kullanılırken besini yavaş enjekte etmeye dikkat edilmelidir. Soluk borusunun tıkanması halinde görülen ilk belirti ağızda köpürmedir. Aspirason yaşanıyorsa beslenme hemen bırakılmalıdır.
Sincaplarda Soluk Borusu Tıkanmasında Ne Yapılmalıdır?
- Sincap çevirilerek aşağı eğilmelidir.
- Besin dışarı atılana kadar beklenmelidir.
- Besin dışarı atıldıktan sonra yüzü temizlenmelidir.
Sincaplar doğada pek çok besini tüketebilen canlılardandır. Daha çok sert ve kabuklu beslendiklerinden dolayı diş ve çene yapıları güçlüdür. Ceviz, fındık, tomurcuk, badem, mantar, ağaç tohumları ve kabuklu besinleri tüketirler. Otobur besinleri tüketmeyi seven sincaplar, yiyeceklerini saklayarak tüketirler. Evinizde besleyebileceğiniz sincabınız için tek bir besin türü ya da kabuklu yiyeceklerden verebilirsiniz.
Bu canlılarda beslenmeye bağlı olarak birtakım hastalıkların görülmesi de sık karşılaşılan durumlar arasındadır. Canlıların soluk borularında tıkanmalar meydan gelebilir. Bu tarz bir sorun özellikle akışkan ya da katı cisimler soluk borularına kaçtıklarında ortaya çıkar. Yavru bir sincabı beslerken biberon ya da püre tarzı besinlerle beslemek daha doğrudur.
Soluk borusunda tıkanma meydana gelmiş ise mamayı bitirmesini beklemeyin. Kaçmaması için sıkıca kavrayın ve yüzü yere bakacak bir durma getirin. Sıvının ya da diğer cisimlerin çıkması için biraz aşağı doğru eğin. Soluk borusuna kaçan her ne ise sonrasında şokun atlatılmasını bekleyin.
Tavsiye Bağlantı: Sincap Özellikleri ve Bakımı
BAKTERİYEL ENFEKSİYONLAR
Sık rastlanan belirtilerden bazıları şunlardır:
- Halsizlik
- Ateş
- Ağrı (yere basamama ve baş sallama gibi durumlar gözlenir)
- Bedende şişkinlik
- Apse
- Belli bölgelerde kızarıklık

İSHAL
Olması gereken dışkı sert ve açık renktedir. Dışkı sıvı ve kötü kokulu olması dışkının sağlıksız olduğunu gösterir. İshal başka bir hastalığın belirtisi olarak da gözlemlenebilir.
ZATÜRRE
Belirtiler:
- Hızlı solunum
- Hırıltı sesi
- Nefes almada güçlük
- İştahsızlık
- Burunda akıntı
- Halsizlik
DEHİDRASYON (SUSUZLUK)
Belirtileri;
- Kabızlık
- Ciltte aşırı kuruluk
- Sert dışkı
- Koyu renkli idrar
MALOKLÜZYON (DİŞTE KAPANMA BOZUKLUĞU)
Alt veya üst çene dişlerinin önde olması bu bozukluğa sebep olur. Sağlıklı bir sincabın diş diziliminde alt ve üst çene dişleri sürtünme sayesinde dişlerin törpülenmesini sağlar. Maloklüzyon gözlemlenen bir sincapta ise törpülenme söz konusu olmaz ve gün geçtikçe yeme-içmede zorluğa sebebiyet verir. Dişlere düzenli müdahale yapılmazsa dişler uzayarak çeneye ve hatta kafatasına ulaşabilir. Maloklüzyonu kontrol altında tutmak için gerekirse dişlerin devamlı kesilmesi gerekir.
ODONTOMA
Odontoma diş tümörü olarak bilinir. Sincabın kafes dışına çıkamadığı için strese giren ve demirlikleri kemirmeye başlaması, dişlerin hekim olmayan kişiler tarafından kısaltılması gibi durumlarda sıklıkla ortaya çıkabilir
Belirtiler:
- Yeme içmede zorlanma
- Sinüste enfeksiyon
- Nefes almada güçlük
- Burun akıntısı
- Üst dişlerde aşırı büyüme
Sincap Hastalığı Tedavisi
Sincaplarda meydana gelen hastalıkların tedavisinin yapılması daha uzun süre yaşaması adına önem taşır. Sincap tedavisi, evcil hayvanınız için bir veteriner tarafından yapılması daha doğrudur. Bakteriyel enfeksiyon geçiren sincaplarda stres en önemli nedendir.
Bu nedenle sincabınızın yaşadığı alanda yer alan oyuncak ya da eşyalara ayrı önem vermeniz gerekir. Bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotik yardımı ile tedavi edilebilir. En doğru şekilde tedavi olması için mutlaka bir veterinerden yardım alınması gerekir.
Veterinerin sizlere verdiği bilgilere göre yeniden hastalık geçirme olasılığında tedavisini kendiniz yapabilirsiniz. Tedavi ve bakımını düzenli olarak yaptığınız sincabınızı ev ortamına kolaylıkla alıştırabilir ve sıkı dostluk bağı kurabilirsiniz.
Sincaplar sanırım dünya üzerinde en çok sevdiğim kemirgenler arasında diyebilirim. Hatta öyle bir özellikleri var ki süper kahramanların yere inişleri bile sincaplardan esinlenmiştir. 🙂