SİNCAPLAR NERELERDE YAŞAR?
Sincabın yaşadığı yer büyük ölçüde hangi türe ait olduğuna bağlıdır; fakat genel olarak ormanlar ve ağaçlık bölgeler, parklar ve korularda yaşarlar. Çiftleşme dönemi dışında yalnız yaşayan bu hayvanlar çok iyi tırmanır ve sıçrarlar. Hemen hemen tüm vakitlerini ağaçlar üzerinde geçirirler.
SİNCAPLAR NE YER?
Mantarlar, tomurcuklar, taze ağaç kabukları, böcekler, salyangozlar, kuş yavruları, meşe palamutları, ceviz, badem, kozalak, fındıkla beslenirler.
SİNCAPLARLA İLGİLİ ÇEŞİTLİ BİLGİLER
Sincaplar kış uykusuna yatmazlar ancak soğuk havalarda birkaç gün süren uyuşukluk dönemleri olur.
Mobil memeli kemirgen ailesine ait olan bu hayvanların büyüklükleri, palto renkleri, alışkanlıkları ve yaşam alanları farklı olan pekçok farklı türü vardır.
Sincaplar sosyal hayvanlardır ve yaşamak için büyük bir alana ihtiyaç duyarlar.
Aşırı hareketli olan bu hayvan tüy dökmez.
Sincapların olağan dışı durumlar dışında saldırıda bulunduğu veya vahşi tavırlar sergilediği görülmez.
Vücut tüylerinin alt kısmı neredeyse pürüzsüz beyaz tüylerden oluşmaktadır.
Yetişkin bir sincap ortalama beş yavru doğurduğu hamilelik sürecini hayatı boyunca defalarca tekrarlayabilmektedir.
Özellikle gündüz vakitlerinde her zamankinden daha hareketli ve enerjik olabilmektedirler.
Her ne kadar vahşi doğaya ait bir hayvan olsa da bilinenin aksine sincaplar eğitilebilmektedir.
Yeryüzündeki canlılar arasında en meraklı olanlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Etrafında olan biten her şeyi öğrenme ve merak etme isteği vardır.
Bilinmesi gereken bir başka önemli özelliği ise ağaçlandırma faaliyetlerine sağladıkları desteklerdir. Daha sonra yemek için sakladıkları ceviz veya badem gibi tohumları sakladıkları yerlerde unutan bu canlılar, farkında olmadan bir ağaç dikmiş olurlar.Unutulan bu tohumlar bir süre sonra orada kök salar ve bir ağaç fidanı olarak yaşam bulur. Bir sincabın hamilelik süreci 4 ila 6 hafta arasında değişiklik göstermektedir.
Normal bir doğum sonucunda bir anne sincap yaklaşık olarak 3-6 arası yavru doğurabilmektedir.
Sincaplar ömürleri fazla uzun olmayan hayvanlardır. Bir sincap yaklaşık olarak 7-8 yıl yaşayabilmektedir.
Yetişkin bir sincabın boyu yaklaşık olarak 25-30 cm aralığındayken, kuyruklarının boyu 15-25 cm aralığında değişiklik göstermektedir.
Sincaplar şaşırtıcı derecede hafif hayvanlardır. Bir sincabın ağırlığı sadece 25-50 gram arasındadır.
Sincabın yöreden yöreye değişen halk arasında farklı isimleri vardır. Bu isimlerden en çok bilineni de çekelezdir.
Uçan Sincap
En iyi evcilleştirilebilecek türler arasında uçan sincap türleri sayılabilir. Bu türler farklı bir fiziksel özelliğe sahiptir. Ön ve arka ayakları arasında tüyle kaplı olan bir zar bulunur. Bu zar onlara kanat vazifesi görür. Az da olsa uçabilme yeteneğine sahiptirler. Bu türler daha çok Avrupa ve Japonya’da kendilerine yaşam alanı bulmuşlardır. Doğada yaşayan türler son derece sessizdir ve karanlıkta bu canlıları fark etmek çok zordur. Yaşam alanı olarak genelde çok yaşlı ağaçları tercih ediyorlar. Türkiye’ye özgü türleri olmayan bu canlılar oldukça sıra dışıdır.
Yer Sincabı (MARMOTİNİ)
Kuyruklarını titretebilen bu sincaplara ‘titrek kuruklu sincap’ da denilmektedir.
Çok bilinen türlerden birisi de yer sincaplarıdır. Bu türler titrek kuyruklu sincap olarak da isimlendirilir. Böyle isimlendirilmelerinde kuyruklarını titretmelerinin önemli bir payı vardır. Görünüm olarak kaya sincabına benzeyen bu türler için yaşam alanı oluşturmak oldukça kolaydır. Kafeste de beslenebilirler.
Kaya Sincapları
Kaya sincapları en bilinen sincap türleri arasında yer alıyor. Bu türler genel olarak Güneybatı Amerika ve Meksika’ya özgüdür. Son derece sevimli görünümleri olan kaya sincapları boyutları ile dikkati çekerler. Evcilleştirilebilen bu canlıların daha çok doğaya bırakılması önerilir. Çok sosyal olmaları ve otçul olmaları kişilerin dikkatini çeken özellikleridir. Bu canlılardan sahiplenmek istiyorsanız onlara geniş bir yaşam alanı sunabilmeniz gerekiyor.

Çizgili Sincap
Çizgili bir kürke sahip olan bu türler çok sevimli görünümleri ile dikkat çeker. Uysal bir karakter yapısına sahip olmaları kolaylıkla evcilleştirilmelerini sağlar. Genel olarak Kuzey Amerika’da bulunan bu türler en bilinen sincap türleri arasında yer alırlar.
Üç Renkli Asya Sincabı
Üç renkli Asya sincabı renk tonları ile görenleri kendine hayran bırakan canlılardır. Çok keskin pençeleri olan bu türler birkaç metrelik kafeslerde yaşayabilirler. Ancak sosyalleşmeleri için kafeslerinin dışında bulunmaları gerekir.
Sempatik bir görünüme sahip olan sincap türleri otçul canlılar olarak bilinir. Doğal yaşam alanlarında yalnız yaşamayı tercih eden bu canlılar 5 civarında yavru dünyaya getirirler. Hamilelik süreleri ise 4 hafta ile 6 hafta arasında değişebiliyor. Çok iyi zıplama ve tırmanma özelliklerine sahiptirler. Ağaçların tepelerinde gezmeyi seven bu canlılar çok enerjik bir yapıya sahiptirler. Çok kolay şekilde eğitebileceğiniz bu sevimli canlılara eğitim verebilmek için mutlaka 3 aylıktan itibaren sahiplenmeniz gerekiyor. Ev arkadaşı olmaya çok uygun olmaları günümüzde fazla beslenen petler arasında yer almalarını sağlamıştır. Yemek beslenme konusunda seçici olmaları kişileri zorlayacak özelliklerinden biridir.
Tavsiye Bağlantı: Sincap Hastalıkları ve Tedavisi
Çayır Köpeği Sincapları
Yer sincabı türleri arasında yer alan çayır köpeği sincapları çok sevilen türler arasındadır. Doğal yaşam alanlarında daha çok koloni halinde yaşarlar. İletişim açısından farklı bir ses çıkarırlar. İri gövdeleri ile dikkati çeken bu türlerin genel olarak yaşam alanları Kanada, Meksika ve Amerika’da gelişme göstermiştir. İnsanlara karşı pek cana yakın oldukları söylenebilir. Kendi türlerini ise öperek selamlayan kemirgenlerdendir.
İşte benim aradığım en sevimli kemirgenler arasında yer alan hayvan sincaplar, ben bayılıyorum bunlara aşırı sempatik ve tatlı geliyor. Ayrıca sincap satın alma olayıda yok sanırım herhangi bir fiyat ücret falan talebinde bulunan olmuyor diyebiliyorum