Herkes tarafından sevimli olarak tanımlanan ve gri, kahverengi ve daha çok beyaz renk tonlarında doğada yer alan tavşan türleri, hem yabani hem de evcil olarak bulunuyor. Her iki türün yaşadığı ortam ve bakım durumları farklı olmasına rağmen, ortak olarak buluştukları alanlar elbette vardır. Özellikle de evcil olarak alınan, ev ortamında ya da bahçelerde bakılan tavşanlar, aileden biri gibi görülmeye başlar. Tıpkı insanlar gibi, çeşitli faktörlerden ötürü tavşanlarda da hastalıklar meydana gelebilir. Hastalığın ne olduğunu kısa sürede teşhis etmek ve en doğru şekilde tedavisine başlamak oldukça önemlidir.
Tavşanlarda en sık görülen hastalıklar ishal, kabızlık, solunum yolu hastalıkları ve mantar hastalığıdır. İshal durumunda kilo kaybı yaşamaya ve iştahsızlık sergilemeye başlarlar. Solunum yolu hastalıklarında ise tıpkı insanlar gibi göz ve burun akıntısı yaşarlar. Aynı zamanda mantar hastalığına yakalanan tavşanlar bu sorunda ise sürekli kaşınırlar ve kendilerini yalama ihtiyacı duyarlar.
Tavşan Hastalıkları
Çok güçlü hayvanlar olmasına rağmen tavşanlar da kimi zaman zorlu hastalıklarla karşı karşıya kalabilirler. Tavşan hastalıkları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
İshal
Tavşanlarda en çok görülen bir diğer hastalık ise ishaldir. Aşırı derecede ateş ve aşırı kilo kaybı da ishalle birlikte görülmeye başlar. Doğru ve düzenli beslenemedikleri zamanda ishal olma ihtimalleri daha yüksektir.
Kabızlık
Tavşanlarda en sık meydana gelen hastalıklarından biri kabızlık sendromudur. Bakıldığı zaman bitkin ve yorgun düşmüş görünüyorlarsa, mutlaka kabızlıkla alakalı bir problemleri olduğu anlaşılır. Nadiren hasta olmalarına rağmen, en çok kabızlıkla karşı karşıya kalırlar.
Tüy Yutma
Tavşanlarda sık sık karşılaşılan bir diğer hastalık ise tüy yutma hastalığıdır. Hastalığın adından da anlaşıldığı üzere enteresan bir hastalık olarak kabul edilir. Bu hastalığın en büyük nedeni stres ve korku yaşamaktır. Stres ve korku yaşayan tavşanlar tüylerini yalamaya ve yutmaya başlarlar. Oldukça yapışkan olan bu tüyler mide ve bağırsak bölümlerinde ciddi hasar ve hastalıklara yol açar.
Kulak Uyuzu
Enteresan ve tavşanlara özel olan bir diğer hastalık ise kulak uyuzu hastalığıdır. Doğru bir tavşan beslenme programına tabi kalınmadığında, kulak arkalarında ve içlerinde psoroptes mikropları belirir ve kulakların kaşınmasına, yanmasına ve bu bölgedeki tüylerin dökülmesine yol açar. Derhal temizlenmesi ve bulaşı önlenmesi gereken bir hastalıktır.

Mantar Hastalığı
Tavşanlarda kaşınma, tahriş olma ve tüylerde dökülmenin meydana geldiği bu hastalık mantar hastalığı olarak adlandırılır. Para boyutunda dökülmeler başladığında ve özellikle de sık sık kaşınma görüldüğünde derhal veteriner hekime başvurulması gerekiyor.
Diş Hastalıkları
Tavşanların dişleri sürekli olarak uzamaya meyillidir. Bu nedenle de haftalık olarak aşınma meydana gelmesi gereken bir bölümdür. Aşınma meydana gelmesi için de düzenli olarak kemirme yapılması gerekiyor. Ancak kemirme yapmayan ya da yeterli miktarda yapamayan tavşanlarda ne yazık ki diş hastalıkları da meydana gelir. Uzayan dişler dili ve yanakları kesme gibi problemleri beraberinde getirir. Uygun bir tavşan tedavisi için hekime başvurmak şarttır.
Pastörellozis Hastalığı
Bakterilerin neden olduğu Pasteröllezosis hastalığı tavşanlara özel bir hastalıktır. Bu hastalığın en büyük belirtisi ise kalabalık bir ortamda, tavşanların diğer hayvanlar ile ve cinsleri ile tüm iletişimi kesmesidir. Vücuduna yerleşen bakteriler, hızlıca kanda ve lenf yoluyla tüm vücutta yayılmaya devam eder.
Solunum Yolu Hastalıkları
Tavşanlar da tıpkı insanlar gibi solunum yolu hastalıkları da kapabilirler. Bu durumda gözlerinde ve burunlarında sürekli ıslaklık ve akıntı meydana gelir. Onları öksürürken ve hapşırırken görebilirsiniz.
Tavsiye Bağlantı: Tavşan Kategorisi
Tavşan Tedavisi
Tavşanlar evlerde beslenen çok popüler petler arasındadır. Çok hassas olmaları onların bakımlarında dikkat gerektiren bir detaydır. Basit hastalıklarda evde müdahale edilmesi zor değildir. Ancak ağır bir cerrahi müdahale ya da ilaç tedavisi gerektiren hastalıklarda veteriner hekim kontrolü gerekir. Periyodik bakımları yapılırsa bu canlılarda herhangi bir sorun ortaya çıkmayacaktır.
Merhaba benim 5 aylık hollanda lop tavşanım var, tüy dökmeye başladı ve hapşuruyomuş gibi öksürüyomuş yada hani burnumuzu hıhh yaparız ya öyle yapıyor. Tavşanım üst solunum yolu rahatsızlığı mı çekiyor ? Evde müdahale edebilir miyim? Ve insanlardan hastalık geçer mi tavşana ? (Grip vs)